Prima impresie conteaza

luni, mai 12, 2014

Studiile spun ca avem nevoie de intre 5 si 7 secunde pentru a ne face o prima impresie despre o persoana, iar impresia unei persoane despre tine poate sa ramana uneori neschimbata. Ca barbat, este exact ca si atunci cand o femeie urata, iti cere o intalnire - iti faci o parere despre ea bazandu-te pe imaginea vizuala. Iti displace felul in care arata, deci incerci sa o eviti.

La fel e si cu persoanele prost imbracate. Imagineaza-ti ca tu esti un angajator si doresti sa angajezi o persoana pentru relatii cu publicul, iar la interviu vine o persoana imbracata in pantaloni scurti si tricou. Cata incredere ii oferi persoanei respective, gandindu-te ca ea o sa reprezinte imaginea firmei tale? Iar exemplele de acest gen pot sa continue la nesfarsit. Vestimentatia este unul din cele mai importante aspecte. Ofera informatii despre ocupatia, pozitia sociala, dar si despre interesele unui individ. Un exemplu elocvent: sansele unui candidat de a obtine un post vor fi mai mari daca la interviul de angajare va purta o tinuta adaptata culturii organizatiei in cadrul careia vrea sa obtina o slujba. Hainele curate si calcate arata ca esti o persoana ingrijita si ordonata.

Nu trebuie ignorat nici faptul ca vestimentatia influenteaza de multe ori starea emotionala si increderea in sine. Pentru a-ti crea un stil vestimentar personal trebuie sa ti cont de cateva aspecte.

A te imbraca la moda nu inseamna neaparat a te imbraca bine. De cate ori nu ai vazut schimband canalele la TV tinute vestimentare care sa ti se para ciudate; eu unul am vazut multe. Daca vrei sa fi pe placul celorlalti, dar si daca vrei sa te simti bine in pielea ta, eu consider ca ar trebui sa stii mai multe despre tot ceea ce inseamnã stil. Moda, de multe ori tine si de cultura tarii in care este promovata. Un exemplu simplu ar fi cultura mexicana, unde este la moda sa porti o palarie traditionala. Gandeste-te cum ai arata daca ai purta aceeasi palarie la noi in tara... Tocmai de asta trebuie sa ne adaptam lumii si culturii in care facem parte.

Dupa anii '90, in Romania, tinuta vestimentara casual pentru un barbat insemna o pareche de blugi si un tricou, iar in picioare o pereche de adidasi. Multi tineri continua aceasta "traditie" si in ziua de astazi, dar daca ai ajuns sa citesti acest articol si ai ajuns pana aici, cred ca esti constient ca a te imbraca cu stil inseamna mai mult de atat. Felul in care te imbraci, felul in care te ingrijesti, te aranjezi, dar si atitudinea ta sunt aspecte care influenteaza in mod vizibil imaginea ta personala.

Tu ce fel de imagine vrei sa ai? Vrei ca persoanele pe care le cunosti sa-si aminteasca cu drag de tine? Sau vrei sa fi doar un altul intre zecile de persoane pe care le vedem, le intalnim sau le cunoastem in fiecare zi. Hai sa-ti dau un exemplu: cu cate persoane ai facut, sau ti s-a facut cunostinta in ultima perioada? Multe sau putine? Nu conteaza numarul... dar la cate dintre ele le-ai retinut numele? Iti spun eu - la cele care te-au impresionat cu ceva, fie prin felul care arata, fie prin felul cum se imbraca, fie prin felul in care vorbesc. Toate acestea sunt aspecte extrem de importante, iar daca tu vrei sa iesi din anonimat, trebuie sa ti cont de ele. Urmand cativa pasi poti sa devi o persoana de succes, care sa fie mereu in centrul atentiei si pe placul celor din jur.

Imi propun sa continui sa scriu articole de acest fel, deoarece consider ca fiecare dintre noi avem nevoia sa ne dezvoltam ca individ.

Articole Similare

0 comentarii