TV-ul, izvor de prostie / Web-ul, o pubela publica...

joi, ianuarie 15, 2015

Dacă, cu ceva timp în urmă auzeam expresii de genul: ați mințit poporul cu televizorul, în ziua de azi am putea reformula expresia și include și web-ul. Atât de mult a fost ridicat în slăvi internetul că ar fi principala sursă de acces rapid la informații... Dar pe lângă asta este și principala sursă de dezinformare, un loc unde oricine are acees să spună ce vrea, unde vrea, fără a fi cenzurat în vreun fel. Astfel putem presupune că orice prostie poate ajunge o informație virală, fie ea adevărată sau nu. 

La TV se promovează mai nou prostia omenească ridicată la nivel de artă, dar care face un rating fantastic, iar televiziunile de cultură dispar încet, încet toate. Chiar și emisiunile de divertisment  și concursurile sunt făcute în așa fel încât să ne golească buzunarele de bani. Iar oamenii chiar pun botul la astfel de vrăjeli și plătesc bani din buzunarul propriu trimițând „un amărât de sms”(care costă 1,5 euro+TVA) pentru a vota un concurent, care la finalul concursului va câștiga 100 000 de euro, iar sumele încasate pe sms-uri pot ajunge la milioane de euro pe tot parcursul unei emisiuni. Gânditi-vă cât de rentabil este pentru ei: 
- după fiecare jumătate de oră au 15-20 de minute de reclame, plătite cu bani grei, fiind oră de vârf și având un rating mare;
- în timpul emisiunilor plasează produse (alți bani);
- premiile sunt în general sponsorizate;
- sms-urile oamenilor adună zeci, sau poate chiar sute de mii de euro/emisiune;
- primesc bani pe drept de difuzare de la operatorii de cablu,
iar singurul premiu care îl dau este cel de 100 000 de euro, sumă de bani sponsorizată. Și cu toate astea, ei continuă să ne vândă prostie pe pâine, în loc de emisiuni educative, filme noi s.a.m.d.

Consider că ar trebui să fim atenți când ne alegem sursele de informație, pentru că nu tot ce ni se oferă pe tavă de către alții este neapărat și bun, nu tot ce zboară se mănâncă, iar altora ne convine să ne țină dezinformați și dornici de a gusta prostiile lor, pentru că așa pot ajunge mai ușor la buzunarul nostru.


Adrian Tocaci
Foto: gtgospel.wordpress.com

Articole Similare

0 comentarii