Cum recunosti o carte de specialitate buna?

sâmbătă, ianuarie 10, 2015


Lasând la o parte beletristica și axându-ne pe cărți de specialitate, necesare pentru studiul în facultăți, dar nu numai, sunt curios de felul în care alegeți voi cărțile pe care să le studiați. De altfel, eram într-o librărie și vedeam tinerii (presupun studenți) care își și alegeau cărțile după cât de colorată este coperta, cât de vizibilă este cartea în așezarea pe rafturile librăriei s.a.m.d. Am văzut și câțiva care au început să răsfoiască cărțile, dar, din ce am văzut eu, fără să urmărească punctele cheie care îi dau valoare unei cărți.
Cum fac eu când aleg o carte?
De multe ori aleg cărțile care imi sunt recomandate de către oameni de specialitate, profesori sau chiar colegi, însă atunci când sunt în librărie și am văzut ceva ce pare să fie interesant mă axez pe următoarele detalii:
- caut informații despre autor, ce a mai scris, ce a studiat, etc.
- citesc cuprinsul, pentru a vedea ce conține cartea și modul în care informațiile pe care le dă cartea sunt cuprinse în capitole sau subcabitole.
- dau o privire peste bibliografie, deoarece o carte bună trebuie să aibă și o bibliografie pe măsură. Dacă cartea nu are bibliografie, sau aceasta nu este afișată la sfârșit, încep să îmi pun semne de întrebare. În orice carte de specialitate este obligatoriu să apară bibliografia și notele de subsol, pentru a proba informațiile care se găsesc în acea carte.
- Cuvânt înainte. Acest aspect important ne poate da o idee despre carte sau despre autor, deoarece funcționează ca o recomandare a cărții. La sfârșit, se găsește un nume, ne putem interesa cine este acea persoană care ne recomandă cartea, deoarece o persoană de top într-un domeniu nu ar recomanda o carte care nu își merită banii.
- Este indicat să se citească și introducerea, deoarece aceasta poate da câteva idei despre ce o să găsiți în carte, punctul de vedere al autorului etc.
- Încă un aspect important este citirea a câtorva paragrafe din carte, pentru a vedea daca îți place exprimarea autorului.
- Mai poți căuta și câteva recenzii ale cărții, deoarece pot exista persoane care au citit-o înaintea ta, și pot să-și dea o părere, însă atenție că aceste păreri pot fi foarte subiective, iar autorii recenziilor nu sunt neapărat specialiști în domeniu.
Dacă faci deja acestea, te felicit. Dacă ai ceva de comentat, o poți face mai jos. Până una alta, sper ca ceea ce am scris eu să vă ajute.

Articole Similare

0 comentarii