Cum sa economisesti timp

duminică, ianuarie 25, 2015

Sunt singurul care are impresia că viața se duce, iar noi avem din ce în ce mai puțin timp pentru noi, pe care să-l petrecem după bunul plac? Nu cred! Ducem o viață din ce în ce mai aglomerată și avem tot mai multe de făcut în fiecare zi. Dar totuși, parcă mai demult aveam mai mult timp liber. Însă timpul este același, ziua are tot 24 de ore, săptamâna tot 7 zile s.a.m.d. Problema e undeva la noi; viața ne-a făcut să ne acordăm din ce în ce mai puțin timp propriei persoane, fără chiar să ne dăm seama de asta. Suntem atât de legați de societate, încât avem impresia că depindem de ceilalți, iar ceea ce ne dorim noi cu adevărat punem pe locul doi. Dar totuși, cum facem să avem mai mult timp pentru noi, timp pe care să-l petrecem cum vrem noi, fără să fim nevoiți să fugim de „colo-colo”?

1. În prima fază trebuie îți faci o agendă cu programul zilnic, pe care să îl respecți cu sfințenie. Pentru a economisi timp, ai nevoie de un program bine stabilit pentru fiecare zi a săptămânii. 

2. Trebuie să faci o listă cu activitățile zilnice, în funcție de prioritatea lor. Acestea le vei grupa în trei categorii: activități importante, activități mai puțin importante și activități neimpostante. Pentru a face economie de timp trebuie să considerăm prioritare activitățile din prima categorie și să le dedicăm cea mai mare parte a timpului disponibil, restul de timp dedicându-l celor din categoria următoare; pe cele din ultima categorie le putem adesea ignora.

3. Încearcă să valorifici timpul în mod eficient. În unele cazuri poți economisi timp îmbinând o activitate must do cu o activitate mai puțin importantă. De exemplu, îți poți bea cafeaua la birou în loc să pierzi zeci de minute pe o terasă.

4. Asigură-ți un timp de rezervă. În decursul unei zile pot apărea și evenimente neprevăzute, care ne pot distrage de la programul nostru bine stabilit. Pentru asta avem nevoie de un timp de rezervă, în care să rezolvăm aceste încurcături.

5. Renunță la vicii precum fumatul. Nu îți aduc nici un beneficiu, în schimb ai numai de pierdut: timp, sănătate, frumusețe, bani, etc. 

Adrian Tocaci


Articole Similare

2 comentarii

  1. Şi dacă nu am timp să respect paşii? Ahahhahahaaaha.
    Idei ingenioase, dar.. vorba aia: „Uşor de zis."

    În orice caz, http://legea-din-urban.blogspot.ro/2015/01/despre-rostul-unei-zile-din-viata-ta.html. Nu există zile pierdute, părerea mea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu zic că îți faci timp pentru toate dacă urmezi acești pași...

      Ștergere