Secretele unui interviu reusit...

luni, ianuarie 19, 2015

Se pare că vremurile în care atunci când terminai o școală, erai automat repartizat la un loc de muncă s-au dus de ceva vreme. Asta se întâmpla pe vremea comunismului. Acum, în schimb, termini o școală, și dacă nu lupți pentru un post, nimeni nu ți-l oferă pe tavă, cu toate că ai fost premiant în școală, sau ai experiență de ani buni în domeniu. Cu alte cuvinte, ești bun, dar nu ești căutat. Și atunci începi îți cauți un job, prin ziare, pe internet, prin cunoștințe, etc. Împarți CV-uri în dreapta și în stânga și apoi aștepți ca cei care ar putea avea nevoie de tine să te contacteze. Apoi ești chemat la un interviu, o întâlnire face-to-face cu angajatorul, pentru a te cunoaște și a vedea ce fel de persoană ești, ce ai de oferit, ce experiență ai și să-și facă o primă impresie despre tine, urmând ca apoi să te supună unei probe de lucru sau nu. Despre asta vreau să vorbesc aici. Cum trebuie să te prezinți la un interviu, dacă vrei să ai succes în obținerea postului pe care îl dorești.
Și acum începe toată distracția:
- de la bun început ai nevoie de un CV cât mai complet și cât mai sincer posibil. CV-ul este ca o oglindă a unei persoane; ce știe să facă, ce studii are, rezultatele obținute, ce pasiuni are ce experiență are s.a.m.d. Nu exagera atunci când scrii CV-ul; poate vei impresiona pe moment angajatorul, dar dacă nu te ridici la nivelul datelor prezentate în CV, ai pierdut din start.
- dacă ai mai lucrat în domeniu, dar ai renunțat din motive personale la acel post, ți-ai schimbat localitatea de domicilui sau ai vrut la un momentdat să îți schimbi domeniul de activitate, ți-ar prinde bine și o recomandare de la ultimul loc de muncă. Acest lucru te poate ajuta foarte mult în obținerea postului dorit;
- trebuie să fii punctual, să te prezinți într-o ținută decentă, elegantă sau business, să fii curat, aranjat, odihnit și dacă se poate bine dispus. Nu o să faci o impresie bună dacă te prezinți la o întâlnire de afaceri într-o ținută casual. Aceasta poate fi interpretată ca lipsă de respect față de angajator.
- un interviu poate ține între câteva minute și câteva ore, așa că este important ca să mănânci înainte de el, să bei apă și să mergi la toaletă. 
- este important ca să ai actele la tine, un instrument de scris, o agendă, în care poți nota anumite date primite de la angajator, sau chiar o geantă cu toate diplomele/ documentele personale.
- un lucru foarte important este ca să ai o igienă orală bună. Dacă nu ai apucat să te speli pe dinți, poți folosi apă de gură, o gumă de mestecat, sau un spray. Având în vedere că interviul este oral, nu te poți prezenta în fața angajatorului respirând un miros neplăcut. Atenție! Să nu mestecați gumă în timpul interviului; este un lucru foarte urât.
Dacă sunteți o fire emotivă, poate vi s-a întâmplat și vouă ca atunci când ați așteptat să intrați la un interviu să vă apuce o serie de emoții, lucru care nu v-a avantajat foarte mult. Nu este indicat să beți alcool înainte de interviu, pentru că pe lângă că scăpați de emoții, scăpați și de inhibiții și puteți deveni „slobozi la gură”. Dacă totuși nu vă puteți stăpânii emoțiile, există anumite medicamente care fac asta în locul vostru, însă nu o luați ca pe o recomandare.
Iar acum interviul poate începe. 
Poate aveți impresia că angajatorului îi place să vadă o atitudine umilă, care aprobă orice spune el, nu are întrebări, răspunde doar când este întrebat, etc. Eu vă învăț altceva, și știu ce spun. Atunci când intrați în biroul angajatorului trebuie să fiți siguri pe voi, să nu acceptați orice vă spune el, să discutați lucrurile care nu vă convin. să negociați tot ce se poate negocia. Atitudinea pe care trebuie să o aveți atunci de când treceți de pragul ușii este: eu sunt cutare, specializat în domeniul ăsta, am rezultatele astea, am atâta experiență, voi ce aveți pentru mine? ce îmi oferiți? Cu siguranță sunt omul de care aveți nevoie, și aveți nevoie, pentru că voi ați pus anunțuri peste tot că aveți nevoie de un om pentru acest job.  
Este important, de asemenea, ca interviul să fie un schimb amical de discuții pe tema noului loc de muncă. Dar mai important este ca să vorbiți cel puțin la fel de mult ca și cel care vă ia interviul, dar să nu ajungeți nici să monopolizați discuția; mai degrabă să faceți în așa fel încât voi să fiți cei care conduc interviul și nu angajatorul. Totul este să fiți constanți în ceea ce spuneți și veți vedea că totul va fi bine. 
Dacă observați că angajatorul nu se arată mulțumit de ce oferiți, sau nu se arată încântat de experiența voastră, nu ezitați să îi amințiți că îi puteți demonstra că sunteți făcut pentru acest post într-o perioadă de probă. De asemenea, nu este recomandat ca prima întrebare pe care o puneți să fie „Ce salariu imi oferiți?”. Este foarte importantă și remunerația financiară, dar până când nu îl convingeți pe angajator că sunteți omul de care are nevoie, nu este indicat să întrebați de bani.
Succes!

Adrian Tocaci
Foto: acasa.ro

Articole Similare

0 comentarii