Rasismul, un mod de viata...

vineri, ianuarie 09, 2015

Ce este rasismul? Dex-ul ne spune că este o teorie social-politică care susține inegalitatea biologică și intelectuală a raselor umane. Iar deși suntem conștienți că este o ideologie greșită totuși o practicăm. Curios este faptul că atunci când întrebi pe cineva dacă este rasist, îți va răspunde „categoric nu”. Iar după aceea, dacă îl/o întrebi pe persoana respectivă ce părere are despre țigani, cu siguranță nu va spune ceva drăguț despre ei, mai degrabă îi va denigra în ultimul hal.
Dar totuși, cum apare acest fenomen social numit rasism? 
Poate nu ne dăm seama, dar totul începe în familie și în primii ani de viață. De când suntem mici, atunci când făceam ceva, mama sau tata ne „amenința” cu țiganul, și sunt o grămadă de exemple: nu face asta că te dau la țigan; dacă nu ești cuminte, vine țiganul și te duce etc.
Cu siguranță, putem da exemple de comportament inadecvat pe care l-au afișat cei proveniți din această etnie, dar dacă noi continuăm să-i denigrăm și să păstrăm această atitudine cu ei, nu duce nicăieri. Orice pădure are si uscături, spune o vorbă din popor. Dacă un om este denigrat și neacceptat într-o societate din cauza că este de altă etnie, nu va fi niciodată motivat să se integreze în acea societate, pe motiv că orice ar face pentru a se integra este inutil. Adică oamenii au deja o primă impresie, greu de schimbat, despre acea etnie și implicit despre el, aparținând acestei etnii. 
Tu, ca român, te-ai simți confortabil atunci când toți ochii celorlalți sunt îndreptați către tine și vezi doar priviri răutăcioase, ca și cum nimeni nu te-ar înghiți și te-ar considera o amenințare pentru ei? Eu nu cred.
Au existat și oameni mari în rândul țiganilor, artiști, meșteri, comedieni. Dar și acum mulți țigani sunt oameni cinstiți, care, în ciuda faptului că sunt denigrați și nu sunt integrați în societate, își trăiesc viața în mod cinstit, muncind pentru a supraviețui, plătesc taxe ca oricare alt cetățean, dar oameni despre care totuși, continuăm să avem o părere proastă.
Gândiți-vă la faptul că sunt puțini aceia care ar angaja un țigan la firma/fabrica lor, iar pentru țigan este de asemenea greu să-și găsească un loc de muncă. Corect? Așa, țiganul trebuie să facă ceva ca să supraviețuiască, iar omul când ajunge la disperare, ce face? Fură, sparge, dă în cap, pentru a avea ce pune pe masă. Și așa, ciclul continuă, noi continuăm să îi desconsiderăm, să avem o părere proastă despre ei, iar ei nu pot să se integreze în societate.
Statul oferă o grămadă de facilități pentru cei care ajută la integrarea lor în societate, dar totuși, parcă ne temem să îi lăsăm să se apropie de noi.
Dacă nouă nu ne pasă de ei, lor de ce să le pese de noi? După părerea mea, fiecare om ar trebui să aibă dreptul să se afirme și să dovedească cine este. Așa că începând de acum , vă propun ceva:
Nu mai generalizați!
Adrian Tocaci

Articole Similare

0 comentarii