Sinceritatea, calitate sau defect?

sâmbătă, ianuarie 17, 2015

Stăteam zilele trecute pe gânduri și cugetam la aspectul sincerității. Oare aceasta din urmă este o calitate a unui om sau un defect? Nu știu dacă sunt în măsură să dau un răspuns, însă pot presupune că este câte un pic din amândouă, din mai multe motive, pe care le voi explica în cadrul acestui articol.

Se spune că oamenii sinceri sunt întotdeauna apreciați, dar cum rămâne cu partea în care sinceritatea, sau mai bine zis adevărul poate să supere? Să fii sincer nu este întotdeauna soluția cea mai bună pentru că poți supăra pe cel de lângă tine, poți să fii luat de prost și doar pentru că ai vrut să fii sincer cu tine și cu ceilalți spunând ceea ce simți, sau ceea ce crezi. Chiar și Schopenhauer spunea la un momentdat că „prietenii se pretind sinceri, duşmanii sunt într-adevăr”. Oamenii sunt de multe feluri, atâtea feluri încât nu ne ajung degetele de la mâini și picioare să le enumerăm, dar puțini sunt cei care sunt sinceri cu adevărat. Dar cu siguranță copii mici și oamenii beți sunt sinceri în cele mai multe din cazuri, după cum o vorbă din popor o și spune. 

În concluzie, după cum spunea și Hypolite de Livry: „sinceritatea nu înseamnă a spune tot ce gândeşti, ci a gândi tot ce spui”. Fiți sinceri cu voi înșivă și când este cazul și cu cei din jurul vostru. Chiar dacă aveți de pierdut fiind sinceri, veți crește din alte puncte de vedere, devenind din ce în ce mai buni.

Adrian Tocaci

Articole Similare

0 comentarii