Esti dependent de online?

marți, martie 10, 2015

Când o să vezi întrebarea asta, cu siguranță, în sinea ta, o să răspunzi NU... dar eu zic că poți fi cât se poate de dependent, chiar fără să-ți dai seama de asta. Mulți dintre noi cădem în această capcană, devenind dependenți de mediul online, de unele pagini sau aplicații, de Facebook sau Twitter s.a.m.d. 
Dar până la urmă ce înseamnă a fi dependent? Cuvântul dependență poate avea mai multe semnificații; de la dependență de droguri sau alcool, până la o dependență teritorială sau politică. Noi ne vom oprii asupra sensului de „addiction” (din limba engleză), care a fost preluat și în limba română transliterat sub forma cuvântului „adicție”,  în DEX având sensul de „înclinație, patima, nărav, dependență”. Tot DEX-ul ne arata că „situatia de a fi dependent = stare, raport de subordonare”. Deci este posibil să devenim dependenți de orice lucru ne place sau nu. Putem fi dependenți de sex, de muncă, de tutun, de alcool, de muzică, de TV, de FACEBOOK, de atenția celor din jur, de modă, de sport, etc. Totul începe din mintea noastră și noi alegem dacă să fim dependenți sau nu.
Mai știm, de asemenea, că orice exces poate dăuna sănătății noastre, așadar până și calculatorul o poate face. Așadar încearcă să stai cât mai puțin pe net. Nu e ok să îți petreci timpul în fața unui ecran, în loc să ieși cu prietenii, să citești sau să faci sport. Internetul are importanța lui și este folositor, dar până în punctul când ajunge să te conducă el pe tine.

Articole Similare

0 comentarii