Unirea Basarabiei cu România

marți, martie 20, 2018



Tema pe care doresc să o abordez în acest articol este una extrem de controversată, în contextul în care taberele pro și contra unionismului național sunt împărțite, fiecare dintre ele susținându-și cauza în moduri diferite. Flacăra unionismului a fost continuă după punerea în aplicare a pactului Ribbentrop-Molotov și continuă să ardă în cele două teritorii românești, chiar la mai bine de 75 de ani de la separarea acestora, ea începând să se intensifice după declararea independenței Republicii Moldova și ieșirea acesteia din URSS (27 august 1991).

Foarte multă lume identifică Basarabia cu Republica Moldova, ceea ce este doar parțial adevărat. Este adevărat că o mare parte din teritoriul Basarabiei se află astăzi pe teritoriul Republicii Moldova, însă Basarabia conținea la momentul Unirii cu Țara Mamă (27 martie 1918) și alte ținuturi, care acum fac parte din teritoriul Ucrainei (Izmail, Chilia, Cetatea Albă). Republica Moldova mai conține și alte teritorii care nu au fost niciodată parte a României Mari și anume cele din Transnistria.

Este bine de știut că după despărțirea forțată a Basarabiei de România, rușii au început o campanie de deportare a celor care care s-au opus forțelor ruse, dar și o altă campanie de propagandă, care continuă în Republica Moldova chiar și în zilele noastre. În urma deportării moldovenilor în alte zone ale fostei URSS, Basarabia a fost populată cu mulți etnici ruși, care să întrețină această propagandă care avea scopul de rusificare a populației.

Acum, în Republica Moldova, pe lângă mișcările unioniste, continuă să funcționeze o campanie de propagandă pro-rusă și împotriva României și UE. Această propagandă este susținută în mare parte prin mijloacele media, în spatele cărora se află anumiți oligarhi care controlează și politica din această țară, de o parte din clasa politică, dar și de unele minorități ruse, ucrainiene sau chiar găgăuze, care se opun unirii cu România. 

Cea mai mare parte a populației se consideră moldoveni sau români și vorbesc limba română, chiar dacă în urma propagandei mulți consideră că vorbesc limba moldovenească. Numărul cetățenilor Republicii Moldova care au dobândit și Cetățenia Română se învârte în jurul sumei de 1.000.000 și este în continuă creștere. Motivele care stau la baza dobândirii Cetățeniei Române sunt atât unionismul și dorința de unire cu România, cât și beneficiile pe care le primesc moldovenii prin obțiterea pașaportului românesc.

În urma unei vizite pe care am făcut-o recent în Republica Moldova am observat că, pe lângă faptul că este o țară depopulată, cea mai mare parte a cetățenilor ei trăiesc la limita sărăciei. Clasa politică are cu totul alte interese decât asigurarea bunăstării cetățenilor iar mare parte dintre oameni sunt total dezorientați și nu știu încotro s-o apuce sau în cine să-și mai pună încrederea. Educația este la un nivel destul de scăzut, iar asta pentru că un om educat este mai greu de manipulat și mințit. 

Beneficiile unirii pentru cei din Republica Moldova în viziunea domnului profesor Ștefan Vlaston:


1. Salariile şi pensiile lor s-ar egaliza cu acelea din România. Astfel, de la o pensie medie de 66 euro pe lună, pensionarii moldoveni ar putea ajunge la 180-220 euro pe lună. Salariaţii de stat din Republica Moldova ar trece şi ei la nivelul salariilor din România, triple în raport cu ce primesc acum.
2. Sistemele de educaţie şi sănătate din România sunt mai performante, ele se vor extinde şi în teritoriul actualei Republici Moldova.
3. România fiind o ţară membră a UE, libera circulaţie, accesul la piaţa muncii, la pieţele comerciale, la instituţii de învăţământ şi cultură din UE, devine o realitate pentru toţi viitorii cetăţeni ai României reunite. Altfel, o integrare a Republicii Moldova în UE este respinsă în momentul de fată.
4. Justiţia din România, parchetele şi DNA, se vor extinde automat şi pe teritoriul Republicii Moldova de azi, astfel încât corupţia şi furturile din bugetele publice vor fi diminuate, infractorii de toate genurile vor fi trimişi mai uşor în faţa completelor de judecată.
5. Cetăţenii Republicii Moldova vor avea şi ei acces la fondurile europene, la avantajele pe care le are România ca membră a UE.
6. Securitatea teritoriului Republicii Moldova va fi asigurată de NATO.
7. Agricultorii moldoveni îşi vor putea valorifica produsele la preţurile existente în piaţa României şi a UE.
8. Fermierii moldoveni vor beneficia de subvenţiile la hectar, acordate de UE.
9. Asigurarea ordinii publice, serviciile de securitate şi informaţii, mult mai performante în România, se vor extinde şi în actualul teritoriu al Republicii Moldova.
10. În acest moment, România are de șapte ori mai mulți locuitori decât Moldova și un Produs Intern Brut de 25 de ori mai mare, ceea ce înseamnă un PIB pe cap de locuitor pentru moldoveni de patru ori mai mare, după unificare.
11. Sistemele energetice ale României vor asigura şi energia necesară cetăţenilor moldoveni, după interconectarea celor două sisteme energetice.
12. Este posibilă, cu ajutor european, construcţia unei autostrăzi Chisinau-Iasi-Tg. Mureş, ceea ce ar însemna o legătură facilă cu restul Europei pentru cetăţenii moldoveni.
În 2018 se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire a tuturor românilor. Mi-aș dori să sărbătorim împreună acest eveniment, printr-o unire, care ar aduce numai beneficii tuturor. Cred că acum este momentul prielnic și împreună putem scrie istoria. Alege unirea!
Nu te aștepta ca această unire să o facă politicienii! Ei au alte interese și se tem să nu-și piardă locurile calde și accesul la banii tăi. 

Articole Similare

0 comentarii