Ce inseamna fericirea?

vineri, iulie 25, 2014

Ce inseamna fericirea si cum ajungi sa fi fericit?
E o intrebare buna, avand in vedere ca e greu de definit fericirea. Multi oameni confunda fericirea cu bucuriile de moment (azi esti fericit, maine nu mai esti), dar nu asta e fericirea. Ei bine, fericirea nu este nici mai mult nici mai putin decat un mod de viata. Uitati-va la un copil de 2-3 ani, care chiar daca nu stie pe ce lume traieste este fericit, sau la un batran care isi plimba nepotii si vezi implinirea sufleteasca pe fata lui. Dar propun sa lasam exemplele astea deoparte, pentru ca (probabil) nu ne includem in nici una din categoriile astea.

Stiati ca in cea mai mare parte din cazuri, sentimentele sau emotiile negative sunt mai puternice decat cele pozitive?
Suntem mult mai afectati de o veste proasta, si starea dureaza mai mult decat starea pe care o avem cand primim o veste buna, si asta se intampla doar in mintea noastra. De multe ori avem tendinta ca de fiecare data cand primim o veste proasta sa ne spunem ca suntem nefericiti din cauza asta, chiar daca toate celelalte ne merg cat se poate de bine, iar singurul lucru negativ din viata noastra este acea veste proasta. Ei bine, acest mod de a gandi lucrurile nu este unul deloc pozitiv si daca continuam sa gandim in acest fel, nu vom putea fi fericiti niciodata (pentru ca nu stim ce e fericirea).

Dupa cum am spus mai sus, fericirea ar trebui sa fie un mod de a trai, un mod de viata, o stare continua, care nu poate fi doborata doar de o emotie negativa. Fericirea nu sta in chestii materiale, in lucruri fizice, cum ar fi bani, case, masini, etc. ci mai degraba in modul nostru de a gandi.

Hai sa ne jucam cu imaginatia:
Imagineaza-ti ca esti in fata unei scari de bloc si ai in fata ta o batranica venita de la piata, cu doua plase pline in maini, care abia mai sufla de obosita, si tu te oferi sa o ajuti sa isi duca plasele sus. Care crezi ca este reactia batranei? Iti spun eu... Cel mai probabil un zambet si o multumire/ binecuvantare. Cam care crezi ca e reactia ei? Dar cum te simti tu, stiind ca ai ajutat pe cineva in nevoie? Nu ai o multumire sufleteasca? Nu te simti mai eliberat? Acest act de bunatate, pe care tu il faci neconditionat te poate ajuta sa-ti gasesti fericirea.

Fericirea sta in lucruri marunte, in gesturi, in zambete, in a face ceea ce iti place sa faci, fara a te interesa de parerea celor din jur, atata timp cat ceea ce facem nu-l afecteaza in mod negativ pe cel de langa noi. Multi o gasesc in muzica, in dans, in toate hobby-urile pe care le au, calugarii o gasesc in rugaciune, altii o gasesc in pescuit, inot, alpinism si exemplele pot continua.

De multe ori mergi la munca si astepti sa se termine programul ca sa scapi, sa vina weekend-ul ca sa fi liber. Dar te-ai gandit vreodata sa-ti cauti un job in functie de ce-ti place tie sa faci? Un job la iti place sa mergi, iar la terminarea programului sa iti fi dorit ca programul sa tina mai mult. Exista si job-uri de genul asta, credeti-ma! In viata toti ne orientam pentru un job bine platit, care sa ne ridice cat mai sus intr-o ierarhie, fara sa ne dam seama ca de fapt, cu cat urci mai sus, ai mai multa raspundere sub tine. Fericirea nu sta nici in faima, in cat de important te crezi tu, sau te cred altii.

Fericirea sta in lucruri marunte, care, pentru tine inseamna totul, si este o stare de spirit continua, poti fi fericit doar daca crezi in tine, si te bucuri de ceea ce conteaza cu adevarat pentru tine. Si tu poti fi fericit(a), trebuie doar sa vrei, si sa lucrezi cu mintea ta, ajutandu-o sa constientizeze ca lucrurile bune din viata ta sunt mai importante decat cele negative, decat toate caderile pe care le ai in anumite perioade.

A fi sau nu fericit(a) depinde de tine!


Articole Similare

0 comentarii