Libertate si moralitate

luni, august 11, 2014

Cati dintre voi ati citit "Codul Bunelor Maniere" ?
Ma gandesc ca ati auzit cu totii de el, dar sunt convins ca decat o mica parte dintre voi au avut ocazia sa il rasfoiasca, in schimb moralitate exista in fiecare dintre noi; trebuie doar sa o gasim.  Va recomand cu drag sa il rasfoiti macar.
Intr-o societate din ce in ce mai bolnava, in care nu te mai mira nimic din ceea ce vezi sau auzi, unde libertatea este inteleasa ca "sa faci ce vrei si sa nu-ti pese de ceilalti",  exista si anumite norme morale care, odata respectate pot sa faca din tine un exemplu pozitiv pentru ceilalti. Doar putine din ele sunt impuse de catre autoritati, celelalte ramanand la alegerea fiecaruia daca sa le respecte sau nu,  la moralitate si la cei sapte ani de acasa.
Cu totii ne miram de faptul ca moralitatea din societatea in care traim continua sa scada, cu toate ca statul facilieaza accesul la invatamant in scoli, licee si universitati, toti avem acces la biblioteci, evenimente culturale etc. Totusi, moralitatea este in continua scadere. Ce-i drept, in mass-media se promoveaza indeosebi prostia omeneasca, scandalurile, emisiuni care nu ajuta cu nimic la imbunatatirea mentalitatii, a felului de a gandi al omului de rand. Poate si asta este un motiv pentru care ma uit rar de tot la televizor. Cred ca orice schimbare in societate trebuie sa porneasca cu ideea ca eu sunt cel care trebuie sa faca primul pas. Daca fiecare dintre noi ar astepta ca start-ul in a schimba ceva cu viata noastra sa-l faca celalalt, nu ar lua nimeni initiativa si lucrurile ar stagna sau, cel mai probabil s-ar inrautati.
In ziua de astazi ne-am obisnuit sa generalizam si sa punem etichete in aproape orice situatie. Spre exemplu biserica, care pentru mai bine de 2000 de ani a ajutat la formarea moralitatii oamenilor,  facand si greseli de-a lungul istoriei ce-i drept, isi pierde din ce in ce mai mult credibilitatea din cauza unor clerici imorali. Poate ca toti stiti expresia "orice padure are uscaturile ei".  Si astfel de exemple pot continua in orice domeniu.
Sunt de acord cu faptul ca(virgula) comunismul este cel mai rau lucru care se poate intampla unei natiuni. Dar v-ati gandit vreodata ca la baza, comunismul este o idee geniala? In teorie, fiecare are o casa, un loc de munca stabil, in functie de studiile si abilitatile lui, toti au un salariu decent, nu exista oameni ai strazii, cersetori s.a.m.d. Dar problema este alta; nu poti tu, ca stat sa ingradesti libertatea omului care vrea sa se afirme, nu poti impune norme uniforme de viata pentru oameni, nu poti interzice oamenilor sa-si inceapa o noua viata in afara statului, si ce e cel mai grav, nu le poti impune oamenilor sa fie egali intre ei si sa le interzici accesul la informatie. Omul a fost conceput ca sa fie liber, si va lupta intotdeauna pentru libertatea sa. Comunismul, de care spuneam, a dus la indobitocirea populatiei, facandu-l pe om sa-si doreasca tot mai mult sa fie mai presus decat ceilalti, prin orice mijloc, renuntand la moralitate.
Totusi, daca fiecare dintre noi am face un pas spre a schimba lucrurile, sunt convins ca societatea va prospera.

Articole Similare

0 comentarii