Mentalitatea sociala...

luni, ianuarie 26, 2015

Acum ceva vreme vorbeam despre comunism, cum că la baza lui ar fi o idee genială, dar în practică, această perfecțiune este imposibil de realizat. Și mai spuneam că este cel mai rău lucru care i se poate întâmpla unui popor, deoarece formează oameni limitați, care nu vor mai mult de la ei și de la viață, ci se complac cu ceea ce au, sau ceea ce li se oferă. Despre asta vreau să vorbesc azi: despre mentalitatea socială  a omului. Nu știu dacă am ales cel mai bun termen pentru a defini ceea ce vreau să spun, dar sunt convins că veți înțelege mai multe pe parcurs. 
Nu știu dacă și voi aveți impresia asta: că suntem un popor care ne plângem de milă, așteptând tot timpul ca cineva să ne ofere ce avem nevoie, fără ca noi să depunem puțin efort. Expresiile de genul să ni se dea sau să ni se facă nu sunt ceva ieșit din comun, ci chiar au ajuns să fie în limbajul nostru cotidian. Atunci când avem nevoie de ceva, statul, sau oricine altcineva trebuie să vină în sprijinul nostru, pentru că vorba aia: așa e normal într-o țară civilizată. Dar despre ce țară civilizată vorbim? O țară care promovează lenea și ajută oamenii care se complac cu situația în care sunt, așteaptă sprijin din partea societății, dar nu fac nici un efort pentru a se ridica din situația mizeră în care se află? 

O mare parte din banii bugetului țării noastre se duc spre ajutorarea acestor oameni, care nu fac nimic pentru a trăi. Dar până când? În loc să promovăm oamenii de valoare, oameni care fac ceva pentru societate, motivându-i pe măsură, investim în oameni limitați, pe care nu știu cum îi mai rabdă pământul. 

Pe această cale, fac un apel la voi, cei care citiți aceste rânduri, ca atunci când vedeți un cerșetor, nu îi dați bani; ar putea câștiga într-o lună, din cerșit, mai mult decât câștigați voi în două și pe lângă asta, ia și ajutor de la stat. Nu le mai dați haine! Îi veți găsi cu ele în piețe, vânzându-le; dacă nu ei, rudele lor. În schimb oferiți-le ceva de lucru, în schimbul unei sume de bani, și veți vedea că aproape nici unul dintre ei nu o să accepte. Nu fiți naivi și nu vă fie milă de ei. Ei profită de asta.


Adrian Tocaci




Articole Similare

2 comentarii

  1. Poate că majoritatea populației, mă refer la cei în vârstă, a rămas cu acea mentalitate comunistă și le este greu să se adapteze noilor forme de conducere.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multe persoane se află în dificultate cu probleme de natură medicală cu dizabilități sau handicap. Mai sunt copii abandonați și bătrâni care au nevoie de tratamente medicale. Aceste persoane merită să beneficieze de ajutor social sau să fie ajutați de oameni cu suflet. De obicei nu aceste persoane cerșesc bani pe stradă, ci aceia care sunt leneși. Ăștia chiar își merită soarta pe care o duc în sărăcie și mizerie.

    RăspundețiȘtergere